Benodigdheden

Deelnemer

Een ruiter of menner die deel wil nemen aan een TREC wedstrijd moet minimaal 16 jaar oud zijn om individueel te mogen starten. Ben je jonger en wil je toch graag eens een wedstrijd starten? Dat kan vanaf 12 jaar wanneer je samen rijdt met iemand van 18 jaar of ouder in de klasse T1/T2, of vanaf 14 jaar in de klasse T3. Om een TREC wedstrijd te starten hoef je als ruiter geen speciale vaardigheden te bezitten, wel zijn er een aantal dingen die handig zijn om vooraf thuis al eens te oefenen. Je kunt hierbij denken aan het lezen van een stafkaart (ook te paard!), het rijden met 1 hand (je kaart heb je namelijk de hele weg vast) en het bepalen van je gemiddelde snelheid tijdens het rijden. Ben je bang dat je hier niet zelf uit komt of wil je weten waar je precies op moet letten? Er zijn regelmatig TREC trainingen op verschillende locaties in Nederland die je optimaal voorbereiden op een wedstrijd.

Paard

Een paard of pony mag deelnemen aan een TREC wedstrijd vanaf een leeftijd van 5 jaar in de T1/T2 en vanaf 6 jaar in de T3/T4. In principe is ieder gezond, en normaal getraind paard geschikt voor deze tak van sport. Je hebt geen speciaal ras nodig, iedereen is welkom zolang jouw paard maar 1.30 m. of groter is. In de wedstrijden variëren de deelnemende paarden dan ook van IJslanders tot KWPN’ers of zelfs trekpaarden en alles wat er tussen zit! Aan je paard is, behalve zijn stokmaat en leeftijd, nog 1 andere eis: hij moet gechipt en correct gevaccineerd zijn en in het bezit zijn van een paardenpaspoort.

Harnachement

Met welk harnachement jij een wedstrijd rijdt, is voor een groot deel jouw eigen keuze. Een aantal dingen wat betreft het harnachement van je paard zijn niet toegestaan, zoals bepaalde hulpteugels. Wil je weten of jouw optoming voldoet aan de eisen? In het reglement kun je hier alles over vinden.
Voor de ruiter is het verplicht om tijdens de gehele wedstrijd een goedgekeurde veiligheidshelm te dragen. Een bodyprotector is sinds 2023 in alle klassen verplicht in de PTV. Sporen en zweep zijn toegestaan, zolang deze correct gebruikt worden.

Bepakking

Per niveau zijn er verplichte eisen aan de bepakking die wordt meegenomen tijdens de POR. Een heuptasje of zadeltas kan handig zijn om hiervoor te gebruiken.

Vanaf 2023 voor alle klassen hetzelfde :
– halster (of halsterhoofdstel) en touw
– identiteitspapieren van paard (kopie) en ruiter (geen kopie toegestaan)
– eventueel info over ziektes, allergieën of medicijnen
– zakmes
– hoevenkrabber

Overig

Om de route van de kaart over te nemen op je eigen kaart, kan het handig zijn om verschillende soorten en kleuren pennen en/of stiften mee te nemen. Je kunt een klein lineaaltje of meetlint gebruiken afstanden op de kaart te meten. Gevorderden gebruiken hiervoor een kaarthoekmeter. Een kompas heb je nog niet direct nodig, maar kan wel helpen om de juiste richting te bepalen in de hogere klassen. Gebruik van een GPS is verboden!