Wat is Men-TREC?

Een uitdaging voor iedere menner!

Je bent enthousiast over TREC, maar hebt een paard dat voor de wagen loopt in plaats van onder het zadel. En nu? Ook dat is geen probleem bij TREC club Nederland! Speciaal voor onze aangespannen combinaties, worden er MEN TREC wedstrijden georganiseerd. Het principe van de wedstrijd is gelijk aan TREC onder de man, maar met een paar kleine aanpassingen om de wedstrijd optimaal aan te passen aan men-combinatie.

Net als bij een TREC wedstrijd voor ruiters, bestaat een aangespannen TREC wedstrijd uit 3 onderdelen (presentatie aanspanning, POR en PTV) die normaal gesproken verreden worden over 2 dagen. De MA zoals we die kennen uit de gereden TREC is geen onderdeel bij de MEN TREC. Je rijdt alle onderdelen met hetzelfde paard en dezelfde uitrusting, er mag gedurende de wedstrijdonderdelen niet gewisseld worden.

De paarden

Aan de MEN TREC wedstrijden kun je meedoen met je enkelspan, dubbelspan of zelfs met vierspan. De dieren die de wagen trekken mogen pony’s of paarden zijn en zelfs muildieren zijn toegestaan. Alles kan dus, zolang de dieren in goede conditie zijn, de minimum leeftijd van 4 jaar bereikt hebben en correct geënt zijn. Ieder ras is welkom, je mag starten met een tweespan shetlanders, maar ook met je KWPN’er die voor de marathonwagen loopt. Om alle onderdelen zo goed mogelijk uit te voeren, is het fijn als de paarden voldoende ervaring hebben voor de wagen en goed aan de hulpen staan.

De deelnemers

MEN TREC is een echte teamsport. Niet alleen ben je een team met je paard, ook rijd je de hele wedstrijd samen met een teamgenoot. Natuurlijk zijn je men-vaardigheden van belang voor deelname aan een wedstrijd, maar dat is niet het enige. Jezelf kunnen oriënteren in het landschap, kaartlezen en gevoel voor het tempo dat je rijdt, zijn vaardigheden die goed van pas gaan komen!

De minimale leeftijd van de menner en de groom, zijn afhankelijk van het type aanspanning.
Indien een menner jonger is dan 18 jaar, moet de groom minimaal de leeftijd van 16 jaar hebben.
In de klasse T3 / T4 moeten de menner minimaal 18 jaar oud zijn en de grooms minimaal 12 jaar.

Zie hieronder het overzicht van de verschillende rubrieken:

Enkelspan pony,  1 groom, minimale leeftijd menner 10 jaar
Tweespan pony,  1 groom, minimale leeftijd menner 14 jaar
Tandem pony, 1 groom, minimale leeftijd menner 16 jaar
Vierspan pony, 2 grooms, minimale leeftijd menner 16 jaar
Enkelspan paard, 1 groom, minimale leeftijd menner 12 jaar
Tweespan paard, 2 grooms, minimale leeftijd menner 16 jaar
Tandem paard, 2 grooms, minimale leeftijd menner 18 jaar
Vierspan paard, 2 grooms, minimale leeftijd menner 18 jaar

Om deel te nemen aan de MEN TREC is geen speciale uitrusting nodig. De enige verplichting is het dragen van een veiligheidshelm bij alle wedstrijdonderdelen en minimaal een rugprotector in de PTV voor menner en grooms.

Wedstrijden

Tijdens de wedstrijd zijn er, naast een hoop lol met je paard, ook punten te verdienen. Op basis van dit puntentotaal wordt het eindklassement samengesteld. Het eindklassement is gebaseerd op het geheel van de proeven. In totaal zijn er 440 te behalen, verdeeld over drie verschillende onderdelen.
Over het gehele parcours komt de aanspanning verschillende hindernissen tegen die de behendigheid van de menner en de dressuurkwaliteiten van het paard zullen testen. Alle obstakels hebben als doel om de vaardigheden die nodig zijn om aangespannen trektochten te maken, te testen. Bij de wedstrijden is het TREC reglement voor Men TREC van toepassing.

Presentatie aanspanning

Tijdens deze presentatie wordt de aanspanning voor aanvang van de POR gekeurd. Het doel van deze presentatie is het controleren van de veiligheid. Voor dit onderdeel zijn 30 tot 40 punten te verdienen. Bij minder dan 20 punten mag de aanspanning niet starten in verband met risico op onveiligheid.

POR

Tijdens de POR legt de aanspanning met behulp van een stafkaart een parcours af. Deze route is tussen 12 en 35 km lang. De deelnemers hebben 15 minuten (eendaagse en 20 min tweedaagse wedstrijd) om een ingetekende stafkaart over te tekenen op een blanco kaart. Tijdens het afleggen van hun route zullen de deelnemers strategisch geplaatste controleposten tegenkomen die de correctheid van de afgelegde weg controleren. Bij een foute route of gemiste post zullen strafpunten toegekend worden. Op elke controlepost krijgt de combinatie een bepaalde ideale snelheid mee die men zo exact mogelijk dient aan te houden tot aan de volgende post. Voor dit onderdeel zijn maximaal 240 punten te behalen.

PTV

De PTV is het hindernissenparcours waarbij de behendigheid van de combinatie wordt getest. De PTV is een parcours van ongeveer 1 tot 5 km, waarbij je 16 hindernissen tegenkomt. De PTV hindernissen zijn zo opgemaakt dat zij natuurlijke hindernissen nabootsen, die je tijdens een buitenrit kunt tegenkomen. Je kunt hierbij denken aan een waterplas, het maken van een halve draai in een cirkel, het mennen met 1 hand rond een paal, het nemen van een brug of het vertrekken op een helling. In de PTV is een goede dressuurmatige beheersing van het paard (of de paarden) noodzakelijk om alle hindernissen op de juiste wijze te kunnen uitvoeren. Maximaal te behalen punten: 160 punten.

Wendy Koekoek

“Ik reed voorheen Men-TREC met mijn dravermerrie Tammy’s Pride. Ze had niet zoveel aanleg voor het dressuurmatige werk, maar was wel heel veelzijdig in te zetten, dus perfect geschikt voor Men-TREC! Ik vond het leuk dat ik ook eens mijn man mee kon nemen en dat hij ook actief mee kon doen. Zo konden we eens samen met ons paard aan de slag te zijn. TREC is laagdrempelig en geschikt voor iedereen. Dat, en de gezellige sfeer er omheen, maakt dat ik het iedereen zou aanraden om het eens te gaan doen. Mijn ambitie is dan ook om later weer met mijn nieuwe draver Escofine Bravo aan de start te komen.”

Arthur Schmidt

“Met Men-TREC ging er een nieuwe wereld van plezier en behendigheid voor ons open. Met onze stoere Haflinger Amore hebben we eerder intensief meegedaan aan KNHS samengestelde menwedstrijden (marathons) tot in Klasse 3 enkelspan. Op een gegeven moment kwamen we op het punt in onze carriere waar we iets anders wilden en namen we deel aan de eerste Men-TREC wedstrijd die georganiseerd werd in Eersel. Daarvoor hadden we ons uiteraard verdiept in wat TREC (onder de man) was en een cursus intekenen gevolgd. Het was een fantastische ervaring waarbij je wel een wedstrijdelement hebt in de hindernissen (PTV) en in de buitenrit (POR) maar niet de druk van het moeten halen van winstpunten. Wat een verademing en wat een ontzettend leuke nieuwe recreatiesport!
De TREC club heeft voldoende menners nodig om wedstrijden te kunnen organiseren. Staan er momenteel geen wedstrijden gepland? Vraag bij Ingrid Peters naar de mogelijkheden en wellicht tot ziens!”