Wat is TREC?

TREC is een zeer veelzijdige vorm van paardensport!

De oorsprong van TREC ligt in Frankrijk. Het rijden van trektochten is in Frankrijk een professioneel beroep. Omdat men op zoek was naar een meetbare test voor ruitertoeristen, is de sportvorm TREC ontstaan. Dit verklaart ook direct de herkomst van de naam.
De afkorting staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk “competitieve ruiter trektochttechnieken”.

Deze discipline is bij uitstek geschikt om de samenwerking tussen ruiter en paard te versterken op een plezierige wijze, in een ongedwongen sfeer. Een goed uithoudingsvermogen en behendigheid van het paard komen hierbij van pas, het oriëntatievermogen van de ruiter een goede dressuurmatige beheersing van het paard zijn even zo belangrijk. Ook wanneer je aangespannen rijdt met je paard kun je meedoen aan een TREC wedstrijd! Sinds een aantal jaar worden er speciale Men-TREC wedstrijden georganiseerd. Je kunt deelnemen met enkelspan, dubbelspan of vierspan. Lees hier verder over Men-TREC

In een TREC wedstrijd staat het thema ‘buiten rijden’ centraal.
Een wedstrijd bestaat uit drie verschillende onderdelen:

POR

POR staat voor Parcours d’Orientation et de Regularité en is dus een orientatie-rit. Deze kun je alleen, of samen met 1 of 2 teammaatjes rijden. Voorafgaand aan de rit krijg je 20 minuten de tijd om de route over te nemen op je stafkaart. Vervolgens ga je op pad om deze route te rijden. De hele rit is opgedeeld in verschillende trajecten, elk met hun eigen opgegeven snelheid. Het is dus niet alleen van belang om de juiste weg te vinden, ook de gemiddelde snelheid waarmee je ieder traject aflegt is van invloed.

MA

Een gangenbeheersingsproef, ofwel de MA genoemd. MA staat voor Maitrise des Allures. Over een baan van 100 of 150 meter laat je twee gangen zien. De heenweg leg je in een zo langzaam mogelijke galop af. Een goede dressuurmatige beheersing van je paard is hierbij absoluut een voordeel. Op de terugweg neem je de baan in een zo vlot mogelijke stap. In beide gevallen levert het puntenverlies op, wanneer er per ongeluk een overgang naar draf gemaakt wordt.

PTV

Het Parcours en Terrain Varié is een terreinrit met in totaal 16 obstakels/behendigheidsoefeningen op een manegeterrein of op een route door het bos. Een deel hiervan wordt aan de hand uitgevoerd, een deel onder de man. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het springen van een boomstammetje, maar ook aan het openen van een hek vanaf de rug van je paard, of het doorwaden van een waterbak. In het ‘hindernissen-reglement’, vind je een lijst van alle obstakels die je zou kunnen tegenkomen in een PTV parcours.

TREC wedstrijdniveaus

TREC wedstrijden kennen verschillende wedstrijdniveaus, die telkens wat meer vragen van de conditie of technischer
zijn qua opdrachten en hindernissen. T1/T2 is de kennismakingsklasse, waarbij T1 bedoeld is voor beginnende TREC
ruiters die nog geen lid zijn van de vereniging. In de T3 wordt het een stapje moeilijker met navigeren en zijn de hindernissen moeilijker. De T4 is de hoogste klasse.

TREC wedstrijdniveaus

TREC wedstrijden kennen verschillende wedstrijdniveaus, die telkens wat meer vragen van de conditie of technischer
zijn qua opdrachten en hindernissen. T1/T2 is de kennismakingsklasse, waarbij T1 bedoeld is voor beginnende TREC
ruiters die nog geen lid zijn van de vereniging. In de T3 wordt het een stapje moeilijker met navigeren en zijn de hindernissen moeilijker. De T4 is de hoogste klasse. Vanaf 2019 start een pilot met de klasse T0, met als doel het instappen naar T1/T2 te vergemakkelijken.