Terug van weggeweest: De nieuwsbrief

Beste leden van Trec Club Nederland,

Na een periode van nieuwsbrief-stilte en voornamelijk focus op onze sociale mediakanalen, zijn we verheugd om jullie weer te verwelkomen bij onze nieuwsbrief. Als bestuur hebben we besloten om weer een stap te zetten richting een stukje hernieuwde communicatie met jullie, onze gewaardeerde leden. Met het komende wedstrijdseizoen in het vooruitzicht kunnen we jullie alvast beloven dat er een scala aan leuke evenementen en verrassende nieuwtjes op de planning staan. We kijken er enorm naar uit om samen met jullie weer volop te genieten van alles wat Trec Club Nederland te bieden heeft. Veel leesplezier gewenst en blijf op de hoogte van al het nieuws en updates die we met jullie willen delen!

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur: Dewi, Mei, Esther, Ingrid en Jolanda

De meeste leden zullen al bekend zijn met onze twee nieuwste bestuursleden, Esther van der Graaff en Jolanda Brasser. Voor degenen die hen nog niet kennen, laten we graag een korte introductie volgen!

Jolanda raakte besmet met het TWE-virus op manege de Paardenhoeve en is sindsdien een enthousiaste beoefenaar met haar schimmel Silvio. In haar dagelijks leven is Jolanda accountant, wat haar perfect voorbereidt op de rol van penningmeester binnen ons bestuur. Je kunt Jolanda niet alleen tegenkomen als deelnemer op wedstrijden; ze is ook actief als jurylid, vrijwilliger, mede-organisator en toeschouwer, bereid om haar steentje bij te dragen! Jolanda’s termijn loopt dit voorjaar alweer af, maar zij zal zich opnieuw verkiesbaar stellen.

Esther is al een oude bekende in de wereld van TREC. Met haar paard Farah heeft ze aan talloze wedstrijden deelgenomen in equipe. Met haar zelfgefokte Mylah hoopt zij dit voort te zetten. In haar professionele leven bij E-quine.com, is Esther nauw betrokken bij de planning en organisatie van de opleiding ‘Instructeur Paard en Gedrag’. Haar talenten komen uitstekend tot hun recht in haar rol als secretaris binnen ons bestuur.

Wedstrijdkalenders 2024
Door Dewi Bergman

📅🐎 KALENDERS 2024 🐎📅

Benieuwd naar alle spannende evenementen die dit jaar op de agenda staan voor TREC en TWE? Bekijk onze kalenders voor 2024!

TREC: Link naar TREC-kalender
TWE: Link naar TWE-kalender

Ben je een lid van TREC Club NL en geef je instructie of heb je plannen om een oefendag te organiseren of misschien zelfs een wedstrijd? Laat het ons weten via wedstrijd@trec-club.nl, zodat we jouw evenement kunnen opnemen in onze kalenders en het kunnen delen via onze socials en op de website!

📆 Mis geen moment van de actie en noteer deze data in je agenda! 📆

Terugblik NK TREC 2023
Door Esther vd Graaff

Het NK TREC van 2023 is alweer enige tijd achter ons, maar de herinneringen aan dit bijzondere evenement blijven levendig. Gehouden op het professionele terrein van het Hippisch Centrum van de KNHS in Ermelo, omgeven door een prachtig natuurgebied, kreeg het kampioenschap een speciaal tintje. Ondanks dat de zomerse vakantieperiode resulteerde in een wat rustiger deelnemersveld, mocht dat de sfeer van de dag geenszins drukken. Met hoofdjuryleden Wendy en Joan aan het roer, bijgestaan door de onmisbare Stans Peters als organisator, werd er een prachtige wedstrijd neergezet voor ruiters van alle niveaus. Samen met mijn trouwe equi-partner Frouk genoot ik van de schitterende routes door het Ermelose landschap, en we waren verheugd aan het einde van de dag een mooie tweede plaats te behalen. Het was een eer om tijdens het kampioenschap Patrice van Assendelft, (voormalig) directeur van de KNHS, te mogen verwelkomen. Zijn aanwezigheid onderstreepte niet alleen zijn persoonlijke betrokkenheid bij de sport, maar ook zijn enthousiasme voor TREC. Tijdens de prijsuitreiking prees hij de ontspannen en gezellige sfeer onder de ruiters en sprak hij vol toewijding over de voortdurende steun die de KNHS aan TREC zal blijven geven.

Kampioenen:

T1 Iris Muntjewerf met Vangely
T2 solo Dewi Bergman met Namur da Caniceira
T2 equipe Jonne Liefhebber met Disaronno en Anouk van Hese met Candyboy
De glansrijke kampioenstitel T4 ging voor de vijfde keer op rij naar Renske en haar fenomenale partner Infinity, een bewonderenswaardige prestatie van formaat.

In essentie was het NK TREC van 2023 een viering van de prachtige sport, gehouden op een werkelijk bijzondere locatie!

Terugblik NK TWE 2023
Door Jolanda Brasser

Het Nederlands Kampioenschap TWE van 2023 vond, zoals traditiegetrouw, plaats in december bij PCK Eersel, onder de deskundige organisatie van Stans. De spannende weekend begon op vrijdag met drie runderclinics, waarbij de deelnemers leerden hoe ze het beste een koe konden benaderen en uit de kudde konden halen. Gelukkig slaagden alle combinaties met vlag en wimpel, en behaalden ze stuk voor stuk hun Rundercertificaat.

Op zaterdag en zondag werd de wedstrijd gehouden onder het kritische oog van juryleden Jenny Klein Willink (Klasse B en M) en Ingrid Peters (Klasse L en Z Masters). Alle ruiters namen deel aan de vier onderdelen. De competitie werd gekenmerkt door spanning en opwinding. Na de dressuur en cattle sorting op zaterdag lagen de uitslagen dicht bij elkaar. De scores van de stijl- en speedtrail op zondag zouden uiteindelijk de eindstand bepalen. Voor de ruiters was het een strategisch spel: gingen ze voor de snelste tijd in de speedtrail of kozen ze voor een iets voorzichtigere aanpak met minder kans op fouten?

De ontknoping van het kampioenschap leverde prachtige winnaars op:

  • B2 Judith van Thuil met Oepsie Design.
  • Jeugd L & JuniorenLieke Spaans en Agnita II-52
  • L1 & L2. Vera Magereij met Minossa
  • M1 & M2 Sylvia van den Hurk en SK Jillz
  • Tot slot ging de titel in Klasse Z Masters naar Mark Hoeffgen met Jardinero.

Het Nederlands Kampioenschap TWE van 2023 was niet alleen een hoogtepunt van sportieve prestaties, maar ook een viering van toewijding, vaardigheid en teamwork. We feliciteren alle deelnemers met hun successen en kijken uit naar meer spannende evenementen in de toekomst!

KNHS modules TREC
Door Dewi Bergman

Wil je in je eigen omgeving rustig kennis maken met de trainingselementen van TREC, kijk dan op de website van KNHS buitenrijden voor een online cursus waarin je leert hoe je zelfstandig kunt opstarten met TREC. In deel 2 wordt uitgelegd hoe een TREC wedstrijd in zijn werk gaat, zodat je je kunt voorbereiden op je eerste TREC evenement!
https://www.buitenrijden.nl/cursussen/

We zijn trots op het resultaat en hopen dat alle (potentiële) TREC-liefhebbers de module zullen bekijken. Voor €24,50 (€18,50 voor KNHS-leden) kun je al aan de slag.

KNHS startpas 2024
Door Dewi Bergman

Om TREC of TWE te starten, is het aanvragen van een startpas niet nodig. Veel leden zijn daarnaast echter ook actief in andere disciplines, die wél een startpas vereisen. Naar aanleiding van onduidelijke berichtgeving vanuit de KNHS willen we graag benadrukken dat het nog steeds mogelijk is om een startpas aan te vragen, met TREC Club Nederland als vereniging. Dit kun je doen door contact op te nemen met onze ledenadministratie.

Het is echter belangrijk om voorafgaand hieraan, enkele zaken in overweging te nemen:

TREC Club Nederland is een landelijke vereniging, wat betekent dat startpashouders niet onder een specifieke kring of regio vallen. Hierdoor is het niet mogelijk om deel te nemen aan regionale kampioenschappen of te worden geselecteerd voor de Hippiade. Mocht je deze ambities wel hebben, dan adviseren we je om ook lid te worden van een lokale vereniging die onder een specifieke regio valt en daar de startpas op aan te vragen.

KNHS Module TWE
Door Dewi Bergman

Ook de modules voor Traditionele Working Equitation (TWE) zijn in ontwikkeling. Het eerste deel, mede samengesteld door Mark Hoeffgen, Ingrid Peters, Stans Peters, Joan Blesing en Deborah Vermeer van de KNHS, staat zo goed als klaar om gelanceerd te worden. We kijken ernaar uit om jullie binnenkort te voorzien van online tips en tricks voor een plezierige trainingservaring.

Terugblik EK TWE 2023
Door Jolanda Brasser

In september vertrokken twee teams, onder leiding van chef d’equipe Monique Doggen, naar het prachtige Arezzo, Italië, voor het EK TWE. Een jeugdteam, bestaande uit Femke Krist, Lieke Spaans, Suzanne de Jonge en Floor Petersen, en een seniorenteam, bestaande uit Vivian Hoeffgen, Robin de Ronde en Mark Hoeffgen, stonden klaar om Nederland te vertegenwoordigen.

Niet alleen de ruiters waren present in Italië. Ingrid Peters werd afgevaardigd om Nederland te vertegenwoordigen als lid van het juryteam. Dit internationale juryteam bestond uit vijf leden, met naast Ingrid ook twee Italiaanse en twee Franse juryleden.

Het wedstrijdterrein in Arezzo was van uitstekende kwaliteit. Een prachtig paardencomplex dat wekelijks gastheer is van FEI wedstrijden. Met goede stallen, fraaie rijbanen en een uitgestrekt cross-terrein waar een uitdagende stijl- en speedtrail was uitgezet.

Beide Nederlandse teams leverden solide prestaties, maar het seniorenteam kon niet helemaal meekomen met de concurrentie. Het jeugdteam daarentegen schitterde en keerde huiswaarts met meerdere medailles op zak.

Lieke veroverde de eerste plaats op het onderdeel Cattle Sorting. Met haar paard Agnita wist ze in een indrukwekkende tijd twee koeien over de streep te halen, wat haar een welverdiende gouden medaille opleverde.

Floor behaalde een derde plaats in de dressuur, en overall eindigde ze op de tweede plaats. Een opmerkelijke prestatie gezien het sterke deelnemersveld.

Het jeugdteam eindigde uiteindelijk op de derde plaats in het algemeen klassement, wat een fantastische prestatie is om trots op te zijn.

Droom je er zelf van om eens deel te nemen aan een EK? Misschien al dit jaar of in 2025? Neem dan gerust contact met ons op. We voorzien je graag van informatie over de selectie, trainingen en alles wat erbij komt kijken.

Terugblik EK TREC 2023
Door Dewi Bergman

Wat een avontuur in Spanje…
Jonne Liefhebber en Anouk van Hese namen hier deel als junioren-equipe. Chef d’equipe Anita en ik reisden af naar Madrid, waar we vervolgens naar Riocabado reden. Het wedstrijdterrein was anders dan vorig jaar in Frankrijk, kleiner maar gezelliger met meer interactie tussen de deelnemers. Disaronno en Candyboy hadden de lange reis goed doorstaan en na wat ontspanning in de paddock voelden ze zich direct op hun gemak. ‘Kamp Holland’ was weer duidelijk van de partij, het feest kon beginnen!

Vroeg op woensdag begonnen we met trainen, gevolgd door verkenning van de omgeving. Ook jurylid Joan Blesing was inmiddels gearriveerd om namens Nederland op te treden. Op donderdagochtend doorstonden de paarden glansrijk de veterinaire keuring. Daarna was het tijd voor een rustige training met enkele TREC-aspecten. De dag werd afgesloten met de openingsceremonie in het dorp, waarbij ons kleine maar trotse Oranje team opviel tussen de andere landen.

Vrijdag was POR-dag, met een vroege start voor de meiden. Ondanks een kleine fout behaalden ze een goede score. Het werd later op de dag flink warm! Na de POR konden we ontspannen aan het zwembad. Tijdens het diner ontving Renske Giessen onverwacht de Europacup, die we met trots voor haar in ontvangst namen met een verbinding via FaceTime.

Zaterdag begon met de vetcheck, gevolgd door de MA, waar de meiden lieten zien hoe je dressuurtechnisch mooie tijden kunt rijden . Tussen de hevige buien door, reden zij hun uitdagende PTV parcours. We eindigden de dag met een droge prijsuitreiking en ceremonie. Met een 6e plaats overall op zak keerden de meiden en hun aanhang weer huiswaarts, met een berg aan ervaring om op terug te kijken.

TREC junioren

Vooruitblik NK’s 2024
Door Dewi Bergman

Deze zomer staat er weer spannende Nederlandse Kampioenschappen op het programma voor alle TREC- en TWE-liefhebbers!

Het NK TWE zal plaatsvinden tijdens TWE Vledder op 6 en 7 juli, dit keer voor het eerst in het pittoreske Oldeberkoop. Een uitgebreide wedstrijd staat op het programma, inclusief runderwerk voor een extra uitdaging.

Kort daarvoor, op 22 en 23 juni, wordt het NK TREC gehouden tijdens TREC Schaijk, op het terrein dat in September ook gastheer zal zijn van het EK. Het belooft twee dagen vol spanning en sportiviteit te worden op dit prachtige terrein.

Vooruitblik EK TREC 2024
Door Dewi Berman

Dit jaar zullen de Europese Kampioenschappen TREC plaatsvinden in Nederland, van 4 tot en met 7 september. Het prachtige terrein van Landgoed de Bossenhoeve in Schaijk zal het toneel vormen voor dit evenement, waarbij de ruiters de bossen van natuurgebied de Maashorst zullen doorkruisen. Voor dit grootschalige evenement kunnen we op allerlei vlakken hulp gebruiken. Als het je leuk lijkt om als vrijwilliger betrokken te zijn, meld je dan bij de organisator, Stans Peters, via stans@trec-club.nl. We kijken ernaar uit om samen met jou dit evenement tot een groot succes te maken!

Vooruitblik EK TWE 2024
Door Dewi Bergman

In het najaar, van 16 tot en met 21 oktober, zal het EK FITE Working Equitation plaatsvinden in Zuid-Frankrijk, op het adembenemende terrein van Haras National d’Uzès, nabij Avignon. Voor de Nederlandse deelnemers betekent dit opnieuw een avontuurlijke reis van zeker duizend kilometer. Chef d’equipe Monique Doggen kijkt er enorm naar uit om met haar team de Nederlandse eer te gaan verdedigen op dit prestigieuze evenement.

Nieuws van FITE
Door Dewi Bergman

Bestuurslid Mei vertegenwoordigt Nederland in de board van FITE en heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan belangrijke bestuursvergaderingen. Binnen de FITE sportcommissies worden cruciale onderwerpen besproken en wordt advies uitgebracht aan het FITE-bestuur met betrekking tot de reglementen voor het nieuwe seizoen. Dit jaar mocht Nederland zitting nemen in beide sportcommissies. Voor TWE waren Stans Peters en Mark Hoeffgen afgevaardigd, terwijl Joan Blesing de TREC belangen behartigde in Parijs. Uiteindelijk zijn de nieuwe reglementen goedgekeurd door het FITE-bestuur en zijn ze nu beschikbaar: TREC  & TWE. Onze Nederlandse reglementen, die rechtstreeks zijn afgeleid van de FITE-reglementen, worden momenteel herzien door de hoofdjuryleden. De bijgewerkte documenten zullen binnenkort beschikbaar zijn op onze eigen website

Een belangrijke verandering is dat de Europacup TREC competitie niet meer zal worden voortgezet. Onze Renske Giessen is dus de laatste winnares!  Vanaf nu zal ieder jaar een Europees Kampioenschap voor zowel Senioren, als Young Riders en Junioren worden georganiseerd en eens in de 4 jaar een WK. Waar volgend jaar het EK TREC zal gaan plaatsvinden is nog niet bekend. Het WK van 2026 zal in Portugal zijn.

Topsportcommissie
Door Dewi Bergman

De topsportcommissie, bestaande uit bestuursleden Esther van der Graaff en Jolanda Brasser, chef d’equipes Joan Blesing en Monique Doggen, en organisator Stans Peters, heeft de afgelopen tijd intensief overlegd om de professionalisering van de topsport binnen onze vereniging verder vorm te geven. Er wordt nagedacht over het creëren van duidelijke richtlijnen en hoe deze kunnen worden toegepast. Hoewel het proces nog gaande is, begint het langzaam vorm te krijgen.

Op dit moment bereidt een groep TREC-ruiters onder leiding van chef d’equipe Joan zich voor op het EK van dit jaar of de komende jaren. Deze groep bestaat uit een mix van ervaren en ambitieuze ruiters, waaronder de junioren Lotte en Anna van Ree, Young Riders Anouk van Hese en Jonne Liefhebber, en senioren Renske Giessen, Vera Stuivenberg, Ingrid Peters, Lisette Scheerder, Dewi Bergman, Yael Wessel, Helene Baayen en Jildou Tuinenga.

Ook de TWE-ruiters zijn bezig met de voorbereidingen voor het komende seizoen. Alle ruiters die vorig jaar deel uitmaakten van het Nederlandse team, streven ernaar om opnieuw te strijden voor een startplek op het EK. Deze ruiters zijn senioren Mark en Vivian Hoeffgen en Robin de Ronde, en junioren Lieke Spaans, Floor Petersen en Suzanne de Jonge.

Sponsorcommissie
Door Dewi Berman

Al geruime tijd zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die bereid zijn om sponsoren te werven voor onze vereniging. Tot op heden heeft zich echter nog niemand gemeld, wat bijzonder jammer is! Op dit moment hebben we het geluk om steun te ontvangen van twee belangrijke sponsoren. Allereerst hebben we Pura Nobleza, die voornamelijk prijzen sponsort voor TWE-wedstrijden. Daarnaast hebben we SMDC, de paardenkliniek die onze EK-teams ondersteunt door middel van veterinaire keuringen en advies. Het zou fantastisch zijn als we een aantal mensen konden vinden met specifieke eigenschappen: een toegewijde vrijwilliger die zich volledig inzet voor het project, iemand met een commerciële achtergrond en een vlotte babbel, en iemand met een uitgebreid commercieel netwerk. Irene de Wolf heeft aangegeven dat ze graag wil meedenken, maar dat ze helaas niet voldoende tijd heeft om praktisch bij te dragen aan de werving. Wie kan ons verder helpen? We kijken uit naar jullie hulp en betrokkenheid!

Naam- en statutenwijziging
Door Dewi Bergman

TREC club Nederland is opgericht om de TREC-sport in Nederland te bevorderen. Toen Traditionele Working Equitation ook onder de vlag van FITE werd gereden, werd dit vanwege de FITE-licentie ook de verantwoordelijkheid van TREC club Nederland. Inmiddels is TWE al jarenlang een integraal onderdeel van onze club geworden, de naam TREC club Nederland volstaat daarom niet meer. Eerder hebben we een oproep gedaan voor suggesties voor een nieuwe naam, maar helaas hebben we geen respons ontvangen. Daarom willen we enkele opties aan jullie voorstellen, zodat jullie stemmen kunnen helpen bij het kiezen van onze nieuwe naam. https://nl.surveymonkey.com/r/YVCZK5L
De naamswijziging zal aankomend najaar tijdens een extra ALV worden doorgevoerd bij de op handen zijnde wijziging van onze statuten, welke zullen worden gemoderniseerd naar de standaard van de KNHS modelstatuten voor nationale verenigingen. Tegen die tijd volgt meer info.

Vernieuwing Logo en website
Door Dewi Bergman

Met een nieuwe naam komt ook een nieuwe look, waarbij het logo en de gehele huisstijl zullen worden aangepast. Onze grafisch ontwerper, Frank Strooker, zal zich hierop concentreren. Bovendien zal de volledige website aan het einde van het jaar een make-over ondergaan. Als je ideeën hebt die je graag geïmplementeerd zou zien, of als je zin hebt om mee te helpen, laat het ons weten, zodat we achter de schermen alvast kunnen beginnen. We verwelkomen graag input en betrokkenheid van onze leden bij dit opwindende proces van vernieuwing!

Algemene ledenvergadering
Voorjaar 2024

Door Dewi Berman

De ALV zal dit voorjaar plaatsvinden op zondag 7 april, zet deze datum vast in je agenda!
We zijn ons nog aan het oriënteren op een goede locatie, we zullen deze spoedig met jullie delen.
De vergadering zal ‘live’ zijn, we hopen jullie te kunnen verwelkomen!