Benodigdheden

Het paard

In principe is elk paard geschikt, er is zijn geen eisen gesteld aan het ras. De meeste paarden zijn al bekend met dressuur, maar dit is geen vereiste. Vaak vinden paarden de trail hindernissen leuk, deze zijn zeer uiteenlopend en elk type hindernis kent zijn eigen moeilijkheidsfactor. Door veel te oefenen, wordt het paard sterk, slim, vrolijk en de combinatie groeit prachtig naar elkaar toe! Aangezien de hindernissen op het laagste niveau niet moeilijk zijn, kan elk paard de proeven aan. Het runderwerk kan mensen soms wat afschrikken. Onze ervaring is dat paarden (en ruiters) die aanvankelijk huiverig zijn voor de runderen, tijdens een clinic of training er achter komen dat dit ontzettend meevalt en de paarden vaak zelfs initiatief gaan nemen om de runderen te drijven. Onze aanbeveling is dan ook om je paard eens onder begeleiding van een van onze erkende trainers aan de runderen te laten wennen.

Voor deelname aan wedstrijden zijn er met het oog op welzijn wel leeftijdsgrenzen.
Paarden die aan de wedstrijden deelnemen moeten:
– tenminste 4 jaar oud zijn voor de klasse B
– tenminste 5 jaar oud zijn voor de klasse L, M en Z, tevens voor internationale kampioenschappen.
– Een identificatiedocument hebben: een paspoort.

Kleding

Het is verplicht correcte kleding te dragen. Deelnemers moeten tijdens het rijden van de proeven de (traditionele) kleding dragen die hoort bij de Working Equitation cultuur die zij gekozen hebben (bijvoorbeeld Spaans, Portugees, Frans), cap of verharde binnenhoed is verplicht. Nederland heeft van oudsher geen tradities op dit vlak, er is dus geen overduidelijke Nederlandse kledingstijl. Men kiest vaak voor een blouse met gilet of een net jasje. De kleur van de rijbroek of -rok is vrij.

Optoming

De optuiging moet passend zijn voor het paard en de aard van de wedstrijd. Paarden moeten tijdens de proeven opgetuigd zijn conform de tradities van de Working Equitation cultuur en/of zoveel mogelijk passend bij het ras van het paard.
– Klasse B mag enkel met trens rijden.
– Klasse Z eenhandig met één paar teugels.
Bittenkeuze is vrij, mits correct en niet tot wreedheid kunnen leiden. Bitloze optomingen dienen een neusband te hebben van minimaal 12 mm (of 2 x 6). Elke traditionele optoming is gebaseerd op een stevige en comfortabele zit bij het koeienwerk. Het loont zich dus je daar eens in te verdiepen, wanneer je paard heel snel met de koeien meedraait en je platte dressuurzadeltje toch niet meer zo lekker zit. Een bekend voorbeeld van een traditioneel zadel is het westernzadel: de knop kun je vasthouden als je paard te snel gaat en je dijen blijven achter de vork hangen als je paard ineens omdraait. Elk Iberisch zadel heeft speciale verhogingen waarin je stevig zit en het Camarguezadel zit je bijna klem, zo hoog is de voor en achterkant. Maar je hoeft nu niet meteen een speciaal zadel te kopen! De meeste mensen beginnen met hun Engelse zadel en krijgen naarmate hun niveau vordert de behoefte aan een meer traditioneel zadel.

Pura Nobleza

Onze sponsor Daniëlle van Bokhoven-Gottschalk, van ‘Pura Nobleza’ is gespecialiseerd in Working Equitation benodigdheden. Zij runt een webshop met prachtige ruitersportartikelen en heeft een zadelpasservice voor exclusieve maatzadels. Neem een kijkje op haar website voor heel veel inspiratie: www.puranobleza.com

TWE sponsor:

puranobleza.com