Historie
Hoe het allemaal begon
Lotje Moerdijk reed haar eerste TREC wedstrijd in Chaumont-Gistoux (België) in 2002, en werd daar zo enthousiast van, dat ze besloot met een groepje belangstellenden om TREC ook in Nederland te introduceren. In dit eerste jaar waren zij slechts met 6 mensen. Ieder legde 25 euro in en van dat geld maakten zij hun eerste hindernissen. In het tweede jaar was de groep al met 11 personen en zo groeide de ‘club’ gestaag. De TREC reglementen werden vanuit het Frans vertaald en er kwam steeds mooier materiaal. Uiteindelijk organiseerde Lotje in 2005 de eerste echte TREC wedstrijd op manege PCK-Eersel. Heidi Hugen was een van de deelnemers en ook zij is tot op heden nog steeds lid van de vereniging. Onder aanvoering van Lotje reisde het jaar daarop een groep ruiters van zowel Nederlandse als Belgische nationaliteit, af naar Engeland om deel te nemen aan het WK TREC 2006 (deze bijzondere teamsamenstelling zou nu niet meer mogelijk zijn).
In 2007 werd de club officieel erkend als vereniging en sloot Nederland hierdoor aan bij de overkoepelende federatie FITE. Zo kon de sport echt van de grond komen. Het internationale netwerk werd steeds groter, er was zelfs een deelneemster uit Zuid Afrika op de wedstrijd in Eersel in 2008. Na 2009 ging Lotje Moerdijk zich meer richten op Working Equitation, de eerste wedstrijd hiervan werd georganiseerd in 2009, en (hoe kan het ook anders) weer op manege PCK-Eersel. In 2016 werden de reglementen van FITE aangepast, waardoor het niet meer verplicht was om binnen een bepaalde ‘stroming’ deel te nemen. Onder de noemer Traditionele Working Equitation werd deze tak van sport onder gebracht bij de vereniging, omdat het ook een FITE discipline betreft en zo kreeg TREC club Nederland in totaal 3 FITE disciplines onder haar hoede te weten TREC, Men TREC en Traditionele Working Equitation.
Internationaal
In de afgelopen jaren zijn de reglementen internationaal afgestemd zodat onze leden kunnen deelnemen aan buitenlandse wedstrijden. Sinds 2008 heeft elke 2 jaar een team ruiters deel genomen aan een EK of WK van FITE. Naast nationale TREC wedstrijden, worden er sinds 2011 ook Europacup wedstrijden georganiseerd. In 2013 werd er voor het eerst deelgenomen aan het EK Young Riders in België. 2015 was het jaar dat TREC club Nederland zelf het EK Young Riders organiseerde, uiteraard weer op manege PCK-Eersel. 11 jaar na de officiële oprichting van de vereniging heeft TREC club Nederland in augustus 2018 het FITE EK Traditionele Working Equitation georganiseerd (geheel volgens traditie) op PCK-Eersel!
FITE
FITE staat voor Federation Internationaal Toerisme Equestre of te wel Internationale Federatie voor Hippisch Toerisme. Op dit moment zijn er meer dan 20 landen aangesloten bij de FITE. Het doel is om hippische toerismeverenigingen over de hele wereld samen te brengen en hen te verbinden, om op die manier bij te dragen aan de ontwikkeling van alle toeristische activiteiten met betrekking tot het gebruik van paarden.
De FITE heeft een aantal speerpunten ontwikkeld, hierbij kun je denken aan het verbeteren van de infrastructuur voor paardentoerisme, het ontwikkelen en aanbieden van training voor zowel ruiters als instructeurs, het ontwikkelen van producten voor de paardensport, het faciliteren en coördineren van internationale uitwisseling en organiseren van wedstrijden die te maken hebben met paardensporttoerisme.
Samen met de FEI (Fédération Équestre Internationale) organiseert, reguleert en promoot de FITE een bepaald aantal paardensportdisciplines waaronder: de TREC, de men TREC, en de Traditionele Working Equitation. De reglementen zoals we deze kennen in onze sport, worden ontwikkeld door de FITE. De FITE is hierdoor een belangrijke schakel, omdat het zorgt voor transparantie: ieder land waar TREC, men TREC of Working Equitation wordt gereden, hanteert dezelfde regels. Naast het ontwikkelen van reglementen, delegeert de FITE jaarlijks de organisatie van een internationaal kampioenschap naar een 1 van de aangesloten landen.
Een van de andere speerpunten van de FITE is het ontwikkelen van een transnationaal ruiterroutenetwerk. Doel is om te zorgen voor een netwerk van veilige en internationaal erkende ruiterpaden. Een voorbeeld hiervan is de Route D’Artagnan, deze loopt van Zuid-Frankrijk naar Maastricht.
In deze brochure kun je meer informatie vinden over de kernactiviteiten van de FITE. Hier komt ook duidelijk uit naar voren dat Traditionele Working Equitation op dit moment een van de speerpunten is.
KNHS
Sinds 2016 heeft TREC Club Nederland ook een samenwerking met de KNHS en zijn we een KNHS-vereniging geworden. Deze samenwerking is gericht op het geven van meer bekendheid aan de sportvormen TREC en Working Equitation aan de Nederlandse paardenliefhebbers. Let op: dit betekent niet dat je een startpas nodig hebt om een TREC of Working Equitation-wedstrijd te kunnen starten. Je KNHS lidmaatschap bij TREC Club Nederland is voldoende.
Sponsoren
En wat is nu een vereniging zonder sponsoren? Trots zijn wij op de jarenlange sponsoring van onze Gouden Sponsor Country Mill Horse support. Al vanaf 2011 zijn zij verbonden aan onze club. Op iedere wedstrijd zijn dan ook mooie waardenbonnen te winnen die je kunt verzilveren in deze veelzijdige ruitersportzaak!
Ook Metazoa zorgt voor de nodige ondersteuning van TREC Club Nederland. We kunnen onze paarden immers alleen gezond houden, wanneer we ze voorzien van de juiste voeding. En daar komt Metazoa om de hoek kijken. Metazoa is geïnspireerd op oervoeding. Alleen eten wat je lichaam echt nodig heeft en goed kan opnemen en verteren. Voor paarden is dat ruwvoer. Maar ruwvoer alleen is niet genoeg. Daarom ontwikkelde Metazoa het eerste échte breedspectrum mineralen- en vitaminesupplement voor paarden en pony’s.