FITE Europese Kampioenschappen 2022

Aankomend jaar worden de Europese Kampioenschappen in Nederland georganiseerd van 22 t/m 25 september. De locatie wordt spoedig bekend gemaakt, we zijn momenteel in bespreking met een schitterende accommodatie, waarover hopelijk later meer!

FITE Europese Kampioenschappen 2021

Na twee keer uitstel van het EK in 2020, heeft er onlangs een prachtig evenement plaatsgevonden in Le Pouget, Frankrijk, waarbij onze Nederlandse deelnemers mooie resultaten hebben behaald.

Het Seniorenteam bestond uit Veerle van Nieuwenburg, Mark Hoeffgen, Vivian Hoeffgen en Stan Hoeffgen. De leden van het Young Riders team waren: Ellis Oldenboom, Floor Petersen en Lieke Spaans. De gehele Nederlandse delegatie stelt zich hieronder aan jullie voor:

Chef d’equipe

Stans Peters & Dagmare Wouters

Stans: “Ik ben Stans Peters en chef d’équipe voor het Nederlandse team ruiters sinds 2019. Ik ben getrouwd met Cor en heb 2 kinderen, Ingrid en Gerwin. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs als administratief medewerker voor 3 basisscholen. Door Ingrid ben ik betrokken geraakt bij de paardensport. Al snel belandde ik in verschillende paardensport verenigingen, eerst in een Westernvereniging en later bij TREC club Nederland. Vanaf 2009 ben ik penningmeester geweest van TREC club Nederland tot 2017, nu ben ik nog vraagbaak voor het huidige bestuur. In mijn bestuursperiode zijn er veel mooie dingen tot stand gekomen en ik zie nu dat er weer veel mooie dingen op de rol staan van de vereniging. Heel leuk om hierbij betrokken te blijven. Ik ben graag een spil in een organisatie van een paardensportevenement en of dit nu onze eigen wedstrijden zijn op manege PCK-Eersel of dat ik andere organisatoren help, ik doe het allemaal even graag. Erg leuk om je ervaring te delen met anderen. In 2006 begonnen met de organisatie van TREC wedstrijden en in 2017 kwamen daar ook Traditionele Working Equitation wedstrijden bij. Hoogtepunten voor mij zijn de organisatie van het EK TREC Young Riders dat georganiseerd werd in 2015 op manege PCK-Eersel en het EK TWE in 2018 ook georganiseerd op manege PCK-Eersel. In 2019 werd ik gevraagd om chef d’équipe te worden van het team Traditionele Working Equitation ruiters. Een nieuwe uitdaging voor mij wat ik met veel plezier ben gaan doen. In Narni Italië waren we met 3 Young Riders en 1 Senior ruiter aanwezig. Samen met Dagmare Wouters hebben we dit team begeleid. Ook dit jaar zal ik de hulp krijgen van Dagmare waar ik erg blij mee ben want nu gaan er niet 4 ruiters mee maar 7 dan is extra hulp helemaal welkom.

Nu 2021 mogen we weer naar een EK TWE afreizen dit keer in Le Pouget Frankrijk, dat ligt in de buurt van Montpellier. Nederland wordt vertegenwoordigt door 4 senior ruiters en 3 young riders. In deze rare tijd die veroorzaakt werd door Corona zijn we ondanks alles toch nog bezig geweest met Traditionele Working Equitation om ons te kunnen voorbereiden op dit EK TWE. Wedstrijden waren in eerste instantie niet mogelijk maar dit werd opgelost door online wedstrijden, op deze manier waren we wel bezig met onze paardensport. Uiteindelijk wel weer een life wedstrijd op Manege de Paardenhoeven en wat later een trainingsweekend op manege PCK-Eersel inclusief een training met runderen. Voor TREC club Nederland zal dit de 4e keer zijn dat we een team ruiters kunnen afvaardigen voor het EK TWE van FITE. Ik heb er weer veel zin in om begin september naar Frankrijk af te reizen voor dit EK. Het zal vast weer een gezellige periode worden waarin we na 2 jaar onze buitenlandse vrienden weer gaan ontmoeten die ook aanwezig zullen zijn op dit EK TWE. Met elkaar gaan wij de Nederlandse vlag vertegenwoordigen in Frankrijk en gaan we zo de sport nog meer promoten”.

Dagmare: “Na jaren international western reining gereden te hebben, ben ik Working Equitation gaan doen en werd ik in 2017 uitgenodigd Nederland te vertegenwoordigen op het EK Traditionele Working Equitation in Parijs waar we een bronzen medaille met het team wonnen.In 2018 organiseerde Nederland het EK en was ik aanwezig als ringsteward en algemene ondersteuning voor de organisatie. Voor het EK 2019 in Italië  werd ik gevraagd om het Nederlands team te begeleiden samen met Stans Peters waarbij Stan Hoeffgen goud won voor het onderdeel Runderwerk. Helaas kon door corona het EK 2020 niet doorgaan maar hopelijk kan ik dit jaar  het Nederlandse senioren en het young riders team dat Nederland vertegenwoordigt, begeleiden samen met Stans Peters.”

Nederlandse deelnemers – Senioren

Veerle van Nieuwenburg

“In 2018 ben ik aanraking gekomen met Working Equitation en sindsdien heb ik mijn hart eraan verloren. In deze sport valt alles op zijn plek voor mij en mijn paarden. Kernbegrippen zijn samenwerking, vertrouwen en harmonie met je paard en dat is precies wat ik altijd nastreef in mijn rijden en lesgeven. Door deze goede basis kon ik met mijn twee paarden in korte tijd doorgroeien naar de hoogste klasse en heb ik mij nu weten te kwalificeren voor deelname aan het EK. Wat het extra speciaal maakt is dat ik als pararuiter kan deelnemen en hiermee hebben we de weg vrij gemaakt voor toekomstige pararuiters om ook in deze sport uit te kunnen komen! Zamiro wordt het paard wat mee gaat naar Frankrijk. Het is een bijzonder paard waarmee ik al veel mooie sportmomenten heb mogen meemaken in de (para)dressuur. We gaan ons beste beentje voor zetten en hopen zo met z’n allen een mooie prestatie neer te zetten voor Nederland. Let’s do it together!”

Mark Hoeffgen

“Mijn naam is Mark Hoeffgen, samen met mijn vrouw Vivian, hebben wij een manege bedrijf waar we veel facetten van de paardensport beoefenen.
Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met Working Equitation. Deze tak van paardensport sprak mij gelijk aan omdat deze sport heel veelzijdig is. Je rijdt niet alleen dressuur maar ook een hindernisparcours dat op stijl gereden wordt en op snelheid. Daarnaast is er ook nog het onderdeel runderwerk. Als ruiter moet je een koe kunnen scheiden van een kudde. Om al deze onderdelen te kunnen rijden moet je echt een samenwerking hebben met je paard.
In 2019 kreeg ik van Fite, door het uitvallen van een van de juryleden, de kans om mij als jurylid in te zetten tijdens de aankomende Europese Kampioenschappen in Narni Italië. Dit was voor mij een geweldige ervaring! In 2020 geen EK in Frankrijk maar nu in 2021 mogen we toch naar een Ek met een team senior ruiters en Young Riders. Dit is de uitgestelde wedstrijd die georganiseerd wordt in Le Pouget, in de buurt van Montpellier Frankrijk. Het lijkt mij een geweldige ervaring om met een Nederlands team senioren en young riders hier aan deel te mogen nemen. Evenals mijn zoon Stan en mijn vrouw Vivian ben ik gekwalificeerd en gaan wij begin september naar het FITE Europees Kampioenschap TWE.”

Vivian Hoeffgen

“Ik ben Vivian Hoeffgen. Tot een paar jaar geleden reed ik op hoog niveau in de dressuursport. Via mijn man Mark hoorde ik over Working Equitation. Deze discipline leek mij erg leuk omdat je echt een samenwerking moet hebben met je paard, samen ben je een team. In april 2018 heb ik voor het eerst meegereden met een Traditionele Working Equitation wedstrijd. Het onderdeel runderwerk heb ik de eerste wedstrijden nog niet gedaan. Na een aantal trainingen ben ook het onderdeel runderwerk gaan rijden. Dit is zo leuk om dit ook samen met mijn paard te doen. Omdat het zo goed ging had ik mij opgegeven voor de kwalificatiewedstrijden om te kunnen kwalificeren voor het Europees Kampioenschap FITE Working Equitation dat gehouden werd in Narni Italië in 2019. Ik ben uiteindelijk niet als ruiter meegegaan. Nu ga ik als ruiter mee voor het senioren team dat deelneemt aan het EK in Le Pouget Frankrijk.
Ik vind het erg leuk om met een team ruiters Nederland te vertegenwoordigen op dit Europees Kampioenschap en op deze manier de sport te promoten en onder de aandacht te brengen”.

Stan Hoeffgen

“Ik ben Stan Hoeffgen. Ik ben 23 jaar oud en ben geselecteerd om mee te rijden op het FITE Europees Kampioenschap in Frankrijk in de categorie Senioren. In 2017 ben ik begonnen met Working Equitation te rijden. Dit was nu een discipline die mij erg aanspreekt vanwege de verschillende onderdelen die je moet rijden tijdens een wedstrijd. Vooral de speedtrail en het runderwerk mag ik graag doen. Met mijn merrie Perlita gaat dat heel goed omdat zij heel wendbaar is en zetten we samen mooie tijden neer. Door Working Equitation ben ik op een hele andere manier met mijn paard bezig en dat is nu zo leuk. In 2019 reed ik als Young Rider mee in Italië daar heb ik goud gewonnen op het onderdeel runderwerk, een onderdeel dat ik samen met Perlita goed kan.
Samen met Veerle van Nieuwenburg, Mark en Vivian Hoeffgen, vertegenwoordigen wij weer Nederland tijdens het FITE Europees Kampioenschap dit keer in Le Pouget Frankrijk. Ook gaat er een team van 3 Young Riders mee naar het EK TWE Frankrijk en hoop ik dat er meer ruiters gaan volgen die net zoveel plezier krijgen met Working Equitation als ik.”

Nederlandse deelnemers – Young Riders

Floor Petersen

“Ik ben Floor Petersen, ik ben 13 jaar oud, 19 december word ik 14 jaar. Mijn pony heet Zara, zij is 12 mei 8 jaar geworden, zij is een Irish Sport Horse. Haar echte naam is eigenlijk Larchill Clover Chiq. In december heb ik haar 4 jaar. Zara staat op Manege de Paardenhoeve. Op ponykamp heb ik voor het eerst Working Equitation gedaan, ik vond het meteen echt heel leuk en wilde het steeds vaker doen. Mijn pony wordt er ook heel blij van en samen zijn we enthousiast en wilde we steeds meer leren. Steeds een stapje verder. Dit heb ik allemaal op de Paardenhoeve geleerd. Ik ben gestart in de Bixie en nu mag ik naar het EK met de Z -Youngriders. Dit lijkt mij een super ervaring, ik heb er zin in! ”

Lieke Spaans

“Ik ben Lieke Spaans en woon in Tholen. Ik ben nu 14 jaar oud. Op mijn 5de verjaardag heb ik mijn eerste paardrijles gehad. Daarna heb ik alleen maar privelessen gereden en vanaf mijn 8ste rijd ik op manege de Paardenhoeve in Halsteren. Ik heb veel geleerd in de manegelessen maar ik wilde heel graag een eigen pony hebben. Ik heb toen een verzorgpony gekregen waar ik 3x in de week naar toe ging. Hier moest ik ook de dingen doen wat er naast het paardrijden bij hoort, zoals uitmesten, voeren, waterbakken vullen, wei uitmesten.Helaas werd mijn verzorgpony verkocht en toen hebben mijn papa en mama met de eigenaar van de manege overlegd voor een eigen pony. Ik had wel een paar eisen: GEEN witte pony en het liefst een pony die van springen houdt.
Toen kregen we een telefoontje dat de eigenaar van de manege een hele leuke pony in de trailer had staan, die misschien wel wat voor mij was. De pony had net het EK Working equitation gelopen in Italië. Dat vond ik wel heel gaaf.
Toen ik Agnita voor de eerste zag vond ik haar al super lief maar ik dacht ook, oh nee ze is wel wit.Gelukkig heb ik me daar over heen gezet en rij ik inmiddels bijna 2 jaar rond met de allerliefste pony die er bestaat. Op zondag word er 1x per maand een WE les georganiseerd op de manege. Dit vond ik wel leuk om te doen en ook voor Agnita was het leuk om haar sport weer te doen. We hadden samen wel wat struggles in het begin omdat Agnita het anders gewend was dan dat ik het deed maar hoe langer we er mee bezig zijn hoe beter het gaat. Sinds een half jaar voelen we echt als een team samen. De diversiteit van WE vind ik erg leuk en in juni 2021 heb ik voor het eerst online een wedstrijd meegedaan in de jeugd L1. Dit ging eigenlijk heel goed. Twee weken later heb ik meegedaan aan een wedstrijd op manege de Paardenhoeve, dit heb ik in de klasse M Young riders gedaan. Het was spannend, er waren vele leerpunten maar ik heb er ook een hoop plezier aan beleefd. Nu was het tijd om eenhandig te leren rijden, moeilijk, maar het lukt al best goed. Tijdens een trainingsweekend in Eersel heb ik laten zien dat ik de klasse Z Young riders beheers en ik heb me dan ook gekwalificeerd voor het EK Working equitation in Frankrijk. Ik heb er heel veel zin en ik zie het als een super leuk, leerzaam en spannend avontuur.”

Ellis Oldenboom

“Mijn naam is Ellis Oldenboom, ik ben 17 en rij met mijn pony King Kay. Ik mag samen met Kay voor de 2de keer mee naar het EK. Vorig jaar zouden we ook mee gaan en dat zou de laatste keer zijn voor Kay in verband met zijn leeftijd, maar omdat het toen niet door ging zijn wij blijven trainen om het dit jaar weer te proberen. Gelukkig is Kay nog fit en heeft hij zijn vormbehoud getoond. Dit jaar zal dus ook de laatste keer zijn dat Kay met mij mee mag naar het EK om Nederland te vertegenwoordigen samen met de rest van het team. We hopen op een leuk en succesvol EK in Frankrijk met het gehele Nederlandse team.”

Nederlandse afvaardiging – Juryleden

Ingrid Peters

“Hallo iedereen, ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Ingrid Peters (de dochter van Stans, die ook dit jaar onze chef d’équipe is).
Ik beoefen sinds 2009 naast TREC, ook Working Equitation. Ik vind dat een mooie combinatie tussen dressuur en het werken met runderen. Voor mijn gevoel kwam ik weer een beetje terug bij mijn roots die in het western rijden liggen. Voor TREC heb ik me regelmatig ingezet als chef voor de Nederlandse teams en heb ook zelf deelgenomen als ruiter aan een EK en WK TREC. Daarnaast heb ik deelgenomen op het EK in de Traditionele Working Equitation. Omdat ik het super leuk vind om betrokken te zijn bij alle facetten van de sport, wilde ik me graag toeleggen op het jureren van de Traditionele Working Equitation. In 2019 was ik als jury om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het EK in Italië. Ik vind het een hele eer om nu ook weer te mogen gaan en heb er erg veel zin in om als Internationaal jury aanwezig te zijn bij het EK TWE in Frankrijk.”

SPONSOREN

Onderstaande sponsoren hebben een fantastische bijdrage geleverd aan de deelname in Frankrijk.
Voor deelname aan het EK in Nederland 2022, zijn de ruiters nog hard op zoek naar sponsoren, die hen financieel kunnen ondersteunen bij dit avontuur. Alle kosten (zoals voor transport, verblijf en inschrijving) komen voor rekening van de ruiters zelf. Zonder uw steun is het moeilijk om hun droom waar te maken. Onze sponsoren krijgen niet alleen onze eeuwige dank, maar daarnaast worden zij ook in het zonnetje gezet op deze website en onze social media kanalen. Ook op het wedstrijdterrein zullen we uw bedrijf vermelden dmv bijvoorbeeld een spandoek. Kunnen wij iets anders voor u betekenen? We denken graag met u mee! Voor meer informatie kunt u zich richten tot onze chef d’equipe Stans Peters: stans@trec-club.nl

Monique Doggen, Mental Coach

“Mijn naam is Monique Doggen. Naast leerkracht in het Voortgezet Speciaal Onderwijs ben ik al een aantal jaar werkzaam als paardencoach op Manege de Paardenhoeve in Bergen op Zoom.Ik coach daar kinderen en volwassenen waarbij ik hulp krijg van een paard of pony. Het is heel bijzonder wat een paard of pony allemaal laat zien tijdens het coachen. En nu ben ik gevraagd om mee te gaan naar het EK Working Equitation in Frankrijk als mental coach voor de Young Riders. Hoe gaaf is dat!! Ik ga de, nog best wel jonge, ruiters begeleiden richting de wedstrijden. De bedoeling is dat ze daar goed kunnen presteren, maar ook van deze unieke ervaring kunnen genieten. We gaan er een geweldige ervaring voor het hele team van maken; Young Riders, Masters en alle hulptroepen er omheen!”

Sporthorse Medical Diagnostic Centre SMDC

Het SMDC is een multidisciplinair centrum dat volledig is gericht op sportpaarden-management (preventie) en orthopedische problemen. Het team bestaat uit toegewijde dierenartsen en medewerkers die zich zullen inzetten voor de unieke “SMDC-ervaring”: aandacht voor cliënt en patiënt, streven naar een diagnose met een op maat gemaakt (multidisciplinair) behandelplan en een optimale nazorg.

SMDC ondersteunt de EK deelnemers op hun weg naar de Europese Kampioenschappen door middel van een gezondheidscheck en  -advies ter optimalisatie, in de aanloop naar de kampioenschappen.

Autobedrijf G. Doggen

Sinds januari 2015 zijn wij, een jong dynamisch autobedrijf, gestart in Bergen op Zoom. Vanaf maart 2017 zijn we gevestigd in het mooie pand aan de Gagelboslaan 161. Wij zijn gespecialiseerd in het onderhoud en reparatie van alle merken auto’s. ‘Kan niet, bestaat niet’ is ons motto. En altijd alles in overleg. Voor een nieuwe of gebruikte auto bent u bij ons ook aan het juiste adres. Door onze contacten in het binnen- en buitenland kunnen wij elke gewenste auto leveren.

Louks

Na meer dan 10 jaar ervaring in de kledingbranche, gespecialiseerd in heren-, en damesmaatwerkkleding & de enorme passie voor paarden is Louks geboren. Anouk Smulders is actief wedstrijdruiter (geweest) in de disciplines dressuur, springen en eventing. Sinds een aantal jaren heeft zij paardrij jasjes ontwikkeld om te dragen op wedstrijd, wat tot erg mooie reacties leidde. Hierdoor werd de ambitie geprikkeld om het concept door te voeren tot een kledingmerk ; LOUKS. Nu kun jij ook shinen in een uniek wedstrijdjasje. Louks mocht de gilets leveren voor het hele team, ze zien er prachtig uit!