FITE Europese Kampioenschappen 2022

Dit jaar worden de Europese Kampioenschappen in Nederland georganiseerd van 22 t/m 25 september. Op onze oude vertrouwde locatie PCK Eersel zal het festijn losbarsten.

Het programma is als volgt:

Woensdag 21 september
9.00-12.00 Aankomst
11.00-12.00 Bijeenkomst juryleden
12.00-13.00 Bijeenkomst Chef d’equipe en juryleden
14.00-16.00 Dierenarts controle
18.00 Openingsceremonie
Donderdag 22 september
08.30-12.00 Dressuur Senioren
13.00-15.30 Dressuur Young Riders
17.00-18.00 Parcourslopen voor Chef d’equipe en juryleden
18.30 Prijsuitreiking
Vrijdag 23 september
9.00-11.30 Stijltrail Young Riders
13.30-16.30 Stijltrail Senioren
18.00 Prijsuitreiking
Zaterdag 24 september
10.00-11.30 Speedtrail Young Riders
13.30-15.30 Speedtrail Senioren
18.00 Prijsuitreiking
19.30 Feestavond
Zondag 25 september
10.00-11.00 1e run runderen Young Riders
11.30-12.30 2e run runderen Young Riders
13.30-14.40 1e run runderen Senioren
15.00-16.10 2e run runderen Senioren
17.30 Prijsuitreiking en sluiting

Onze Nederlandse ruiters hebben op vorige EK’s al mooie resultaten laten zien, waaronder op het EK in Frankrijk in 2017 een bronzen medaille voor het landenteam senioren. Op het EK van 2018 in Nederland werd opnieuw een bronzen medaille gewonnen, deze keer individueel op de stijltrail (senioren) en een individuele bronzen medaille op het runderwerk (young riders). Op het EK in Italie in 2019, werd zelfs individueel goud binnengesleept op het onderdeel Runderwerk (young riders).

Ook dit jaar hebben we na een reeks kwalificatiewedstrijden een mooie Nederlandse afvaardiging. Het Seniorenteam bestaat uit Veerle van Nieuwenburg, Mark Hoeffgen, Vivian Hoeffgen en Stan Hoeffgen, Lisa Gregoor en Robin de Ronde. De leden van het Young Riders team zijn: Ellis Oldenboom, Floor Petersen en Lieke Spaans. De gehele Nederlandse delegatie stelt zich hieronder aan jullie voor:

Chef d’equipe

Dagmare Wouters

Dagmare: “Na jaren international western reining gereden te hebben, ben ik Working Equitation gaan doen en werd ik in 2017 uitgenodigd Nederland te vertegenwoordigen op het EK Traditionele Working Equitation in Parijs waar we een bronzen medaille met het team wonnen.In 2018 organiseerde Nederland het EK en was ik aanwezig als ringsteward en algemene ondersteuning voor de organisatie. Voor het EK 2019 in Italië en 2021 in Frankrijk, werd ik gevraagd om het Nederlands team te begeleiden samen met Stans Peters.”

Daar onze Nederlandse afvaardiging geen financiële ondersteuning krijgt van de KNHS, heb ik ervoor gekozen in samenspraak met onze Nederlandse ruiters een crowdfunding op te zetten om de kosten van bijvoorbeeld inschrijfgeld , stalling en transport etc te kunnen minimaliseren. Hopelijk kan ik jullie enthousiast maken om te doneren via: https://twe-ek-2022.kentaa.nl en natuurlijk is iedereen welkom als supporter voor het Nederlandse team op het EK Working Equitation te Eersel.

Namens mijzelf en alle ruiters van Team NL bedankt.

Dagmare Wouters
Chef de Equipe Team NL

Nederlandse deelnemers – Senioren

Veerle van Nieuwenburg

“Via deze weg wil ik mezelf en mijn paarden graag aan iedereen voorstellen. Mijn naam is Veerle van Nieuwenburg en ik rijd al vanaf kinds af aan. Ooit begonnen als springruitertje op de manege, daarna met mijn eerste eigen pony Goldy kennis gemaakt met de spring en dressuursport en sindsdien ben ik ieder jaar wel in de wedstrijdring te vinden geweest. Met als hoogtepunten opgenomen te worden in het para rabobank talententeam 2012, deelname aan het Nederlands Kampioenschap in grade IV en afgelopen jaar uitkomen in het ZZ-Zwaar met mijn zelf opgeleide paard Zamiro. Daarnaast is ook mijn ‘good old Goldy’ met zijn 24 lentes jong nog steeds ‘fit to compete’ en start ik hem ook op het hoogste niveau in de WE. Wat een genot is het om met deze beide paarden al zo lang een succesvolle wedstrijd carrière op te bouwen.
In 2018 ben ik aanraking gekomen met Working Equitation en sindsdien heb ik mijn hart eraan verloren. In deze sport valt alles op zijn plek voor mij en mijn paarden. Kernbegrippen zijn samenwerking, vertrouwen en harmonie met je paard en dat is precies wat ik altijd nastreef in mijn rijden en als instructeur. Door deze goede basis kon ik met mijn twee paarden in korte tijd doorgroeien naar de master klasse en heb ik met beide paarden opnieuw weten te kwalificeren voor deelname aan het EK. Vorig jaar was mijn debuut op het EK in Montpellier en heb ik een geweldige tijd beleeft en heb ik samen met Zamiro mooie ritten laten zien. Vanwege mijn lichamelijk beperking aan beide armen en handen heb ik een aantal dispensaties en aanpassingen zodat we ook in deze sport mee kunnen doen.
We gaan ons beste beentje voor zetten en hopen zo met z’n allen een mooie prestatie neer te zetten voor Nederland. Let’s do it together!”

Mark Hoeffgen

“Mijn naam is Mark Hoeffgen. Samen met mijn vrouw Vivian ben ik eigenaar van een mooie manege in Bergen op Zoom: manege De Paardenhoeve. Nadat ik jarenlang succesvol ben geweest in de nationale dressuursport ben ik in 2017 in aanraking gekomen met Working Equitation. Samen met Vivian en onze zoon Stan, ben ik enthousiast geworden voor deze tak van paardensport. Inmiddels ben ik instructeur, parcoursbouwer en internationaal jurylid voor de WE en organiseer ik meerdere WE-wedstrijden per jaar. Ook worden meerdere ruiters die de afgelopen jaren het EK WE hebben gereden door mij getraind.
Dit jaar ben ik wederom geselecteerd voor het EK met mijn paard Fritz, dat deze keer in Nederland wordt gehouden. Fritz is zijn carrière bij ons begonnen als buitenritpaard voor de instructeurs. Later heb ik met hem ook verschillende re-enactment voorstellingen ( 80-jarige oorlog) gereden waar hij als voorpaard letterlijk door het spervuur van kanonnen en musketten galoppeerde.
Vier jaar geleden heeft Fritz meegereden in Italië op het EK samen met Robin Heuseveldt, een Youngrider. Ook onze zoon Stan heeft daar meegereden en is uiteindelijk Europees Kampioen runderwerk geworden. Ik was dat jaar door Nederland afgevaardigd als jurylid.
Afgelopen jaar hebben Fritz en ik meegereden in Frankrijk op het EK Working Equitation. Naast instructeur voor de aanwezige Youngriders uit Nederland
Ook dit jaar zal ik me weer op meerdere gebieden inzetten op het EK; als instructeur (een groot deel van de EK ruiters wordt door mij begeleid op Manege De Paardenhoeve) maar ook vooral als ruiter. Samen met Fritz hoop ik een mooie sportieve prestatie te kunnen wegzetten.”

Vivian Hoeffgen

“Ik ben Vivian Hoeffgen en ik run samen met Mark Hoeffgen Manege de Paardenhoeve. Ik ben altijd actief geweest in de dressuursport met meerdere paarden ( 25 paarden Z2 of hoger gestart ) en heb met Pardoes Grandprix gereden. In 2015 en 2017 ben ik aan mijn schouder geopereerd daarna heb ik een stapje terug gedaan op wedstrijd niveau . Ik heb in november 2015 2 weken na mijn operatie in Sevilla Jaheton gekocht , een pre met veel beweging en een gouden karakter. Ik heb met hem Z2 gereden en begin 2018 working equitation in de klasse M gaan rijden. Deze wedstrijden pasten ons goed en de sfeer op de wedstrijden is erg goed , het is in de loop der jaren een grote vriendenclub geworden. Met Jaheton was ik in 2019 geselecteerd voor het EK in Italie maar hij werd steeds meer hengst en heb hem laten castreren en heb het EK meegemaakt als supporter van Stan Hoeffgen.
In maart 2020 zag ik op een video mijn EK paard Habano en hebben hem gekocht en naar Nederland laten komen. Habano is in 2012 geboren en was hengst en erg onstuimig. Hij is gelijk gecastreerd en het heeft een jaar geduurd om een combinatie met hem te worden. In mei 2021 zijn we working equitation gaan rijden en in september naar het EK gegaan , dit was voor hem net een half jaar te vroeg maar een schitterende ervaring. We rijden de laatste maanden veel wedstrijden en zitten in een stijgende lijn en hopen in het team te komen voor het EK in Eersel.”

Stan Hoeffgen

“Ik ben Stan Hoeffgen. Ik ben 24 jaar oud en wil mij selecteren om mee te rijden op het FITE Europees Kampioenschap in Nederland in de categorie Senioren. In 2017 ben ik begonnen met Working Equitation te rijden. En inmiddels heb ik 2 EK’s mee gereden. Working equitation spreekt mij aan vanwege de verschillende onderdelen die je moet rijden tijdens een wedstrijd. Vooral de speedtrail en het runderwerk zijn mijn favorieten onderdelen. Met mijn merrie Perlita gaat dat heel goed, omdat zij heel wendbaar is zetten we samen mooie tijden neer.”

Lisa Gregoor

“Mijn naam is Lisa Gregoor, 30 jaar en woon samen met mijn 4 paarden in Etten: 2 Haflingers, 1 trekpaard en 1 knabstrubber.
Ik ben werkzaam in de thuiszorg en op de camping waar ik samen met mijn vriend en beestenboel woon. En heb mijn eigen bedrijf in de paarden.
Stalingy is mijn 14 jarige Haflinger ruin. Stalingy heb ik sinds hij 3 jaar is en zijn samen gegroeid naar waar we nu staan. Mijn allereerste eigen paard.
Waarmee ik nu probeer mezelf te kwalificeren voor het EK working equitation. Ontzettend spannend, want zo heel bekend zijn we nog niet in deze sport.
In 2018 reden we onze eerste wedstrijd in de klasse L. In mei van dit jaar reden we onze eerste 1 handige wedstrijd, met als doel, rondkomen en finishen.En dit is gelukt, ik was ontzettend tevreden en ook haalde we gelijk onze eerste kwalificatie punten. Stalingy is ZZ licht dressuur en ontzettend veelzijdig. Samen met Stalingy heb ik de opleiding academische rijkunst gevolgd, wat voor ons als combinatie een waardevolle aanvulling is. Maar inmiddels mag ik ook vele andere combinaties hierin begeleiden. Ik noem hem mijn once of a Lifetime horse. Het leukste onderdeel vind ik de stijltrail, dressuur in met obstakels. Het mooie aan working equitation is dat jij en je paard echt een team moeten vormen en het paard dressuurmatig aan de hulpen moet zijn om rond te komen.’

Robin de Ronde

“Mijn naam is Robin de Ronde , 32 jaar oud en samen met mijn paard Apollo probeer ik mij te kwalificeren voor het EK Working Equitation. Met Apollo heb ik vroeger Z dressuur gereden. Een jaar geleden ben ik op Manege de Paardenhoeve komen staan en daar in aanraking gekomen met Working Equitation. Sinds een aantal maanden heb ik dit opgepakt en inmiddels de eerste wedstrijden gereden. In eerste instantie vond ik WE niet heel interessant. Dit veranderde toen ik mijn eerste lessen kreeg op de Paardenhoeve. De onderdelen zijn heel divers , het technisch rijden en tegelijkertijd het dressuurmatig voor elkaar hebben van je paard maakt het heel uitdagend . Ook merk ik dat Apollo heel vrolijk en enthousiast wordt van de training en de wedstrijden . Op dit moment zijn we de puntjes op de “i ” aan het zetten en hoop ik een mooi resultaat te kunnen neerzetten op het EK.”

Nederlandse deelnemers – Young Riders

Floor Petersen

“Mijn naam is Floor Petersen. Ik ben 14 jaar oud en woon samen met mijn gezin in Bergen op Zoom. Ik zit op Scholengemeenschap Roncalli in het tweede leerjaar. Van jongs af aan ben ik gek op dieren. Je raad het al…. Een van mijn lievelingsdieren is “een paard”. Ik kon niet wachten tot ik mocht gaan paardrijden. Ik werd een echt paardenmeisje, met als grootste wens, een eigen pony. Op mijn tiende verjaardag is mijn wens in vervulling gegaan, ik kreeg een pony en wat voor een. Mijn pony komt uit Ireland, het is een Irish sport horse. Ze heet Larchill clover chiq, haar roepnaam is Zara. Toen ik haar kreeg, was Zara 4 jaar oud en konden we nog niet zoveel. Zara is lief, ondeugend, eigenzinnig, slim en wilt heel graag leren. Ik was opslag verliefd. Tijdens mijn eerste ponykamp op Manege de Paardenhoeve, had ik een Working Equitation lesje. We waren allebei meteen verkocht en super enthousiast. De afgelopen 3 jaar hebben we keihard getraind, we zijn gestart in de Bixie, B, L,M en hebben verschillende wedstrijden gereden waaronder 3 keer het Nederlands Kampioenschap, hierbij behaalde we twee keer een eerste plaats. Sinds vorig jaar mei rijden we samen in de klasse Z-Youngriders. In september 2021 waren we gekwalificeerd voor het Europese Kampioenschap in Frankrijk. Het was een super mooie ervaring waar we samen veel van geleerd hebben. Nu zijn we hard aan het trainen en hebben we 2 keer een kwalificatie wedstrijd gereden waarvan een internationale wedstrijd. We hebben ervan genoten en samen mooie resultaten behaald. Zara en ik hebben ons gekwalificeerd voor het EK 2022 in Eersel. We trainen dagelijks keihard, mijn trainer is Mark Hoeffgen. We leren iedere keer nog bij. Zara en ik hebben er super veel zin in om te starten op het Europese Kampioenschap.”

Lieke Spaans

“Hoi allemaal, mijn naam is Lieke Spaans. Ik ben net 15 geworden en woon met mijn ouders en hond in het Zeeuwse Tholen. Mijn hobby’s zijn paardrijden, turnen, shoppen en netflixen. Ik ben begonnen met paardrijden toen ik 5 jaar was, dus inmiddels alweer 10 jaar! In oktober 2019 heb ik na heel lang zeuren mijn eigen pony gekregen, een spierwitte Lipizzaner. Ze heet Agnita maar we hebben het afgekort naar Aggie. Aggie is heel nieuwsgierig, werkt altijd hard, is knuffelig, een stresskipje en een echte diva qua gedrag maar helaas qua uiterlijk lijkt ze vaak op een varkentje. Ze rolt nogal graag door de poep. Mijn pony staat op manege de Paardenhoeve in Halsteren. Agnita heeft met haar vorige eigenaresse meerdere EK’s gelopen in de Working Equitation. In juni 2021 heb ik voor het eerst meegedaan met een online wedstrijd Working Equitation. Dit vond ik erg leuk en daarna ben ik elke week gaan trainen bij Mark Hoeffgen. Toen ging het allemaal heel snel en moest ik op 1 hand rijden in de categorie Young Riders Z. Mijn 3de wedstrijd was het Europees Kampioenschap in Montpellier. Wat was dit een super gave ervaring en wat waren er een hoop suc6- en leermomenten. Ik heb er echt van genoten. Nu ben ik hard aan het trainen om te kunnen shinen op het EK.”

Ellis Oldenboom

“Mijn naam is Ellis Oldenboom ik ben 17 jaar ik ga dit jaar deelnemen met Eleito do Luar. Ik heb samen met mijn vorige pony King Kay mee mogen rijden op het Ek Italië 2019 en Ek Frankrijk 2021 in de Z young riders beide keren heb ik alle onderdelen uitgereden. Vanwege de leeftijd van King Kay is hij vorig jaar met working equitation pensioen gegaan. ik heb zelf altijd dressuur, spring en SGW wedstrijden gereden en de laatste jaren voornamelijk working equitation en dressuur. Eleito en ik zijn een nieuwe combinatie. Eleito is bekend met de WE op hoger niveau, hij heeft mee gelopen in de hoogste klasse.”

Nederlandse afvaardiging – Juryleden

Ingrid Peters

“Hallo iedereen, ik zal mezelf even voorstellen: Ik ben Ingrid Peters (de dochter van Stans, die ook dit jaar de organisator van het EK is).
Ik beoefen sinds 2009 naast TREC, ook Working Equitation. Ik vind dat een mooie combinatie tussen dressuur en het werken met runderen. Voor mijn gevoel kwam ik weer een beetje terug bij mijn roots die in het western rijden liggen. Voor TREC heb ik me regelmatig ingezet als chef voor de Nederlandse teams en heb ook zelf deelgenomen als ruiter aan een EK en WK TREC. Daarnaast heb ik deelgenomen op het EK in de Traditionele Working Equitation. Omdat ik het super leuk vind om betrokken te zijn bij alle facetten van de sport, wilde ik me graag toeleggen op het jureren van de Traditionele Working Equitation. In 2019  en 2021 was ik als jury om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het EK in Italië en Frankrijk. Ik vind het een hele eer om nu ook weer te mogen gaan en heb er erg veel zin in om als Internationaal jury aanwezig te zijn bij het EK TWE in Eersel.

SPONSOREN

Onderstaande sponsoren hebben een fantastische bijdrage geleverd aan team NL:

Pura Nobleza

Dit jaar zal wederom Pura Nobleza met een stand op het EK staan.
Pura Nobleza heeft zich gespecialiseerd in Working Equitation, Spaanse en Portugese ruiter-sportartikelen,zoals bijzondere zadels, hoofdstellen, bitten, borsttuigen, kleding en Portugese rijlaarzen welke je in deze sport terug ziet. Het aanbod is uitermate geschikt voor de Working Equitation maar zeer zeker ook voor de reguliere paardensport. Pura Nobleza is gediplomeerd MSFC zadelpasser en helpt ook jou graag in het (WE) zadel.
Alle zadels zijn ook KNHS goedgekeurd. Zoek je iets bijzonders? Wil je advies of informatie over de stijl van bijvoorbeeld je kleding of de optoming van je paard?
pura-nobleza-logo_trec-club-nederland_we-sponsor

Sporthorse Medical Diagnostic Centre SMDC

Het SMDC is een multidisciplinair centrum dat volledig is gericht op sportpaarden-management (preventie) en orthopedische problemen. Het team bestaat uit toegewijde dierenartsen en medewerkers die zich zullen inzetten voor de unieke “SMDC-ervaring”: aandacht voor cliënt en patiënt, streven naar een diagnose met een op maat gemaakt (multidisciplinair) behandelplan en een optimale nazorg.

SMDC ondersteunt de EK deelnemers op hun weg naar de Europese Kampioenschappen door middel van een gezondheidscheck en -advies ter optimalisatie, in de aanloop naar de kampioenschappen.

Harry’s Horse

Onze ruiters en paarden zullen voor de dag komen in een mooie outfit van Harry’s Horse. Paardensport en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bijzondere band en relatie tussen mens en dier, wederzijds respect en vertrouwen. Het zijn ingrediënten voor vele onvergetelijke momenten. Harry’s Horse® levert al sinds 1974 de mooiste producten om maximaal te kunnen genieten van al het moois dat de paardensport te bieden heeft. Harry’s Horse® is in staat trends te vertalen naar vooruitstrevende concepten en uiteindelijk een zeer bruikbaar eindproduct. Ons streven is u altijd toegang te geven tot de meest recente ontwikkelingen op het gebied van materiaal, veiligheid, pasvorm en functie. De producten zijn constant aan veranderingen onderhevig om te voldoen aan de steeds strenger wordende eisen en de hoge verwachtingen van de consument. De markt is in beweging en Harry’s Horse® dus ook. U vindt de artikelen van Harry’s Horse® bij de betere ruitersportdetailhandel in Europa en zelfs ver daarbuiten.

Manege de Paardenhoeve en Louks

Ook dit jaar worden de gilets die onze Nederlandse ruiters dragen tijdens het FITE EK Traditionele Working Equitation Eersel 2022 weer gesponsord door Manege de paardenhoeve , deze op maat gemaakte gilets worden verzorgd door www.louks.nl Na meer dan 10 jaar ervaring in de kledingbranche, gespecialiseerd in heren-, en damesmaatwerkkleding & de enorme passie voor paarden is Louks geboren. Anouk Smulders is actief wedstrijdruiter (geweest) in de disciplines dressuur, springen en eventing. Sinds een aantal jaren heeft zij paardrij jasjes ontwikkeld om te dragen op wedstrijd, wat tot erg mooie reacties leidde. Hierdoor werd de ambitie geprikkeld om het concept door te voeren tot een kledingmerk ; LOUKS. Nu kun jij ook shinen in een uniek wedstrijdjasje. Louks mocht de gilets leveren voor het hele team, ze zien er prachtig uit!