Op zondag 17 februari werd de eerste Nationaal Jurycursus voor Traditionele Working Equitation gehouden in Hulten. De dag werd bijgewoond door Femke Derksen, Vera Magereij, Wendy Koekoek, Wendy Könings en Mark Hoeffgen en deze cursus werd gegeven door Diana Hilhorst en Vera de Boer.

Op de mooie locatie van Decurion Stables werd in de ochtend het Nationaal Reglement doorgenomen en werden de Klasse B en L besproken. Ook de verschillen met het FITE Reglement kwamen aan bod. Na een zeer goede verzorgde en uitgebreide lunch was iedereen klaar voor het veldwerk.

Arie de Best en Daniëlle Fiene stelden zich beschikbaar als oefencombinaties en testten zo nu en dan de opmerkzaamheid van de cursisten. Er werd begonnen met het beoordelen van de dressuur. Er werden verschillende B en L proefjes getoond en iedereen ging aan de slag met de protocollen, die daarna besproken werden in de groep.

Ook werd er geoefend met ruiters in de stijl-trail, dit bleek best een lastige opgave en zo ontstonden er interessante discussies over interpretatie en de verschillen in niveau’s. Rond 16.00 werd er afgesloten en nagepraat.

Iedereen heeft kunnen ervaren hoe het is om in de praktijk te jureren, hoe weinig tijd je hebt om beslissingen te maken en zo een idee gekregen op welke manier een jury verantwoordelijk is voor een wedstrijd. Wij hopen deze groep mensen nog vaak terug te zien als ‘stagaires’ naast de ervaren juryleden, zodat ze ervaring op kunnen doen en zij in de toekomst misschien wel het stokje kunnen overnemen.

Met dank aan Decurion Stables voor het gebruik van de accomodatie, materiaal en de lunch.
Foto’s: Lejo Toet