Het Nederlands Kampioenschap Traditionele Working Equitation is inmiddels achter de rug. Het was als vanouds een gezellig en sportief weekend op PCK Eersel, waar alle vrijwilligers hun handen flink uit de mouwen hebben gestoken om de deelnemers te kunnen laten strijden voor wat ze waard waren!

De deelnemers ontmoetten vrijdag bij het arriveren parkeerwachter Pim van Weegberg, die hen naar Stans Peters verwees. Zij zat klaar om de deelnemers op het secretariaat te ontvangen. We trapten vervolgens af met een Runderclinic, die georganiseerd werd door Peter vd Ven, met tips van Aletta Stamhuis en hulp van Frens Trompetter bij de verzorging en het verplaatsen van de groep prachtige koeien. In de middag kwam dierenarts Robrecht Vanhoutte van Paardenkliniek Buitenzorg de paarden keuren, die deelnamen in de categorie B en L. Schrijfster Valerie van Kessel noteerde alle paarden ‘fit to compete’. Terwijl Cor Peters in de kantine het diner regelde, werd ondertussen de grote binnenbak klaargemaakt voor het het Dressuur onderdeel door Pim, Valerie van Kessel en Dagmare Wouters.

Het losrijden gebeurde onder toeziend oog van paddock-officer Vivian Hoeffgen en Dagmare zorgde er als ringmeester voor dat iedere deelnemer op het juiste moment in de ring verscheen. In de klasse B werden de 11 deelnemers beoordeeld door juryleden Aletta Stamhuis en Mark Hoeffgen, die werden ondersteund door schrijvers Dewi Bergman en Ingrid Peters. Stefan Rutten zorgde ondertussen voor de geluidstechniek. Eddi Wabnitz en Valerie haalden tijdens de rubrieken de protocollen op, zodat Stans ondertussen in de rekenkamer de uitslagen kon verwerken.

Sanne Eerens was met Heros di Montie de beste combinatie (65,94%) en werd op de hielen gezeten door Vera Stuivenberg met Eddie (65, 31%). De jongste amazone in deze klasse, Floor Petersen, behaalde met Zara een mooie derde plaats in dit onderdeel (64,06). De klasse L werd aansluitend verreden met drie deelnemers, waarvan Thea Smits met Zirina (67,25%) eerste werd.

Op zaterdag werden in de ochtend nog manegelessen verreden, waarna de ring gereed werd gemaakt voor het onderdeel Runderwerk B en L. Onder toeziend oog van juryleden Aletta en Ingrid en timer Mark, lukte het Sylvia vd Graaf met Andy om in beide runs te scoren en zo pakten zij de eerste plaats in de klasse B. Ook Melissa vd Heijden met Daiquiro (2e) en Amber Bree met Calippo (3e) hadden succes. In de klasse L wist Vera Magereij met Arinossa de eerste plaats te bemachtigen door in beide runs een koe van de kudde af te scheiden. Achter de schermen zetten Valerie (schrijver), Stefan (koeiennummers), Dagmare (ringsteward), Vivian (paddock officer), Stans (rekenkamer), Eddi (protocollen ophalen) en Pim (Rijhal slepen, blokken plaatsen) zich weer hard in en onderwierp dierenarts Robrecht Vanhoutte, nu met schrijfster Jolanda Wabnitz, de deelnemende paarden van de klassen M, Z en Z Young Riders aan een inspectie. Hierna werd het Dressuuronderdeel voor de Bixie-klasse voortgezet.

De drie kleine amazones zetten met hun prachtige pony’s hun beste beentje voor. Suzanne de Jonge met Buckswood Bobby Brown (73,21%) won de rubriek, maar ook Aina Lam met Duke (71,43 %) en Femke Krist met Ludieck (63,21%) zetten mooie scores neer. De oudere jeugd  kwam in de klasse Z Young Riders in actie. Slechts twee deelnemers streden hier om de titel. Robin Heuseveldt bleef hier met Fritz (66,75%) Ellis Oldenboom met King Kay voor (63,50%). In de rubriek M senioren wist Veerle van Nieuwenburg met haar beide paarden de twee andere deelnemers voor te blijven. Juryleden Aletta Stamhuis en Ingrid Peters plaatsten haar met Zamiro (69,55%) bovenaan. Stan Hoeffgen reed in oktober nog op het EK bij de Z Young Riders, nu nam hij met zijn Perlita deel in de klasse Z Senioren. Het Dressuuronderdeel wist hij te winnen (66,36%) van de drie andere deelnemers, waaronder zijn vader Mark. Na de Dressuur, werd de grote binnenbaan door Ricardo Sikkelerus, Astrid Bongers, Pim en Valerie, klaargemaakt voor de trails op zondag. Met behulp van prachtige door VS Trails gesponsorde obstakels, wist Ricardo een uitdagend parcours neer te zetten.

In de kantine verzamelden zich op zaterdagavond steeds meer mensen voor de feestavond ter ere van het 12,5 jarig jubileum van TREC club  Nederland. Onder het genot van een hapje, een drankje en een muziekje werd er volop bijgekletst en gingen de voetjes van de vloer, nadat de prijzen waren uitgereikt voor de eerste onderdelen, de EK deelnemers werden gehuldigd én de door SMDC gesponsorde Highpoint Trofee voor de klasse T2 en T3 van de TREC was uitgereikt.

Ondanks het feestje stond iedereen op zondagochtend weer fris en fruitig klaar om aan te vangen met de Stijltrail. Na het parcourslopen werd aangevangen met de Bixie, waarin Aina Lam nu de eerste plaats opeiste (69,58%). In de klasse B reden bij de Stijltrail dezelfde amazones in de bovenste regionen als bij de Dressuur: Floor Petersen (76,79%), Vera Stuivenberg (75,36%) en Sanne Eerens (72,14%). In de speedtrail stond Sanne Eerens weer bovenaan (1:36,73), en was Sylvia vd Graaf (02:02,81) Ramona Lindelauf (02:06,52) te snel af.

Aan het begin van de middag kwamen de deelnemers in de klasse L aan de beurt, waar Vera Magereij zowel de Stijltrail (65,67%) als de Speedtrail (03:01,04) op haar naam schreef. Aansluitend in de klasse Z Young Riders reed Robin Heuseveldt naar de eerste plaats in de Stijltrail (69,67%), maar was Ellis Oldenboom sneller in de Speedtrail (02:24,03).

In de klasse M reed Veerle van Nieuwenburg weer met beide paarden bovenaan, met Zamiro won ze de Stijltrail (56,00%) en met Goldy de Speedtrail (03:02,80). De Stijltrail in de klasse Z senioren werd gewonnen door onze zuiderbuur Raf Heeren en zijn paard Gumball (66,00%) en ook in de Speedtrail was hij de snelste (03:07,67). Hoewel Raf overall tweede werd dankzij deze prestaties, deed hij als Belg niet mee voor het Nederlands Kampioenschap.

Tijdens de prijsuitreiking werden de organisatoren, alle vrijwilligers en vooral ook de gulle sponsoren bedankt. Er was voor iedereen prijs, want voor alle deelnemers, vrijwilligers en juryleden was er een mooie stalplaat ter herinnering met een prachtige opdruk die ontworpen was door Tineke vd Velde van P-aardige kunst. Deze stalplaten waren mét vermelding van de prestatie, ook beschikbaar voor de prijswinnaars. De prijzen in de Bixie klasse werden gesponsord door Danielle van Bokhoven van Pura Nobleza, de webshop met Spaans-Portugese ruitersport artikelen, die gedurende het hele weekend ook aanwezig was met een stand. In de andere klassen stelde Dressage2Learn voor alle winnaars een cursus beschikbaar op hun nieuwe online e-learning platform voor de paardensport. Dr. Suzanne Bijl en Richard Verbree van Hippo Support, sponsorden een Mestonderzoek-kit als prijs en Kaat van de Vijver van HorseTraq was persoonlijk naar Eersel gekomen om een abonnement op de pro-versie van de zorgmanagement-app als prijs uit te reiken. Schrijver en energetisch therapeut Michael van Roon van de Rodute, stelde zijn eerste boek ‘Jij bent je dier’ beschikbaar als prijs. Deelneemster Wendy Könings sponsorde prijzen die te besteden waren in haar webwinkel Traje Corto, waar een verscheidenheid aan traditionele Spaanse kleding en accessoires te vinden zijn. Last but not least, werden ook dit jaar weer de kampioensdekens ter beschikking gesteld door Herman vd Bunt, onze gouden sponsor Country Mill.

Een overall-overzicht der Nederlands kampioenen:
(klik op klasse om PDF te openen)

Bixie
Goud: Aina Lam – Duke
Zilver: Suzanne de Jonge – Buckswood Bobby Brown
Brons: Femke Krist – Ludieck

Klasse B
Goud: Sanne Eerens – Heros di Montie
Zilver: Sylvia van der Graaf – Andy
Brons: Vera Stuivenberg – Eddie

Klasse L
Goud: Vera Magereij – Arinossa
Zilver: Thea Smits – Zirina
Brons: Yvonne de Ruigh – Pepper

Klasse M
Goud: Veerle van Nieuwenburg – Zamiro
Zilver: Veerle van Nieuwenburg – Goldy
Brons: Wendy Könings – Traje Corto’s Alondrin

Klasse Z Young Riders
Goud: Robin Heuseveldt – Fritz
Zilver: Ellis Oldenboom – King Kay

Klasse Z Senioren
Goud: Stan Hoeffgen – Perlita
Zilver: Mark Hoeffgen – OVD Vandala
(Raf Heeren – Gumball: 2e plaats in klassement, buiten kampioenschap)
Brons: Dagmare Wouters – Donna Unlimited

Foto’s: Eddi Wabnitz (helaas door donkere omstandigheden in binnenbak, zijn er weinig tot geen actiefoto’s).